Rabu, 13 April 2011

Lesson 1 n roti naan mesti mari...........!!!!!!!!!!!!!!!!


Assalam.....

Timbul , tenggelam..timbul..tenggelam...
hehehhehehe...
rindu kat korang semua...
ada ke yang rindu kat mama plak...
hehhehhehe..ngengada lakss....


Hari ni sangat letih mengubahsuai n menyusun atur rumah...
especially dapur n master bedroom..
sekarang lebih tersusun n lebih luas...
baru senang hati mama...
tapi yang tak senang hatinya...
mizan demam teruk....
kami sekeluarga berharap sgt dia cepat sembuh...
ye la kan...lgi 3 hari besday papa..
kan ke nak pi bercuti...
kalau dia demam terpaksalah cancel semua program...
terpaksa guna plan b yang tak berapa nak syok tu...
mizan...mizan.....


Ni kek yang mama dapat buat bunga ros ngan baik...
sebelum ni dah 2 biji kek tempahan yang mama deco dgn tema bunga ros...
tapi kali ni mmg puas hati...
maklumlah, belajar sendiri2...akhirnya menjadi jugak...
tapi nak kena practice lagi..biar perfect...sudah ada tone warna di situ...
mama masih lemah bab control nozel...
menggigil2 jek....
terima kasih jugak untuk customer kat UIA tu..
harap2 depa suka ngan hasil tangan mama ni....


Hari ni nak kongsi resepi ngan korang...
sesape yang rajin nak buat roti naan sendiri..leh la cuba resepi ni...
resepi ni mama dah ubahsuai daripada yang asal...
resepi asal agak keras la sikit...tapi kalau yang ada gigi tu apa salahnya...
tarik2 la macam giant chewing gum...hahahha..
roti nan ni tak salah mama, mama buat minggu lepas....
cukup untuk 4 org makan ni....
so, sesape yang berminat leh try...

Resepi Roti Naan

bahan2
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/2 cwn yogurt asli
1 sudu kecil yis (rendam dlm 1/2 cwn air suam)
1 sudu olive oil
1 sudu gula
sedikit garam

cara2
Campurkan yis n air suam dan ketepikan. Dalam mangkuk berasingan, masukkan semua bahan kering, n gaul sebati. Kemudian masukkan olive oil n yogurt dan uli hingga sebati. Masukkan campuran air n yis tadi sedikit demi sedikit sampai habis (kalau doh terlalu lembik tambah la tepung). Uli sehingga tidak melekat pada tangan, bulat2kan kepada 4@6 biji dan biarkan hingga ia kembang (tutup mangkuk ngan plastic wrap. Bila dah kembang, ambil doh tadi dan canaikan. Goreng di atas kuali leper tanpa minyak..kalau nak roti ni lembut bile sejuk, jgn canai tebal2...nipis jek tapi jgn terlalu nipis, sedang2....sesape yang nak cheese naan leh ler letak...boleh dimakan bersama kari, ayam tandori n lain2....


sonang jek...takyah nak gi kedai mamak....


ini roti mmg kasik mariiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




5 ulasan:

noradzlina.kamdani berkata...

wah.........sedapnye naan tu.

Beattey berkata...

try la lin...

healthy food nih..

bintangku berkata...

klu uli mlm, pg tu baru canai & masak, agak2 tepung tu keras tak?

Beattey berkata...

tak boleh rasanya..nnt terlebih kembang..terus takde gelembung nnt...

tasekM berkata...

salam singgah.


tak pernah buat lg roti nan nih.
nk kena cuba gak nih..










z89.