Khamis, 4 Ogos 2011

Jimat masa..jimat tenaga..!!!!!!!!!!!!


Sape kata duk umah leh goyang kaki suke suki...
i sangat bz tau..
lagi2 nak melayan putera n puteri...
nak wat mcm2 kukis n kek...
jadi sekarang mama nak bagi tips utk org yg berkerjaya...
tak macam mama..penganggur terhormat...
tips nak menjimatkan masa dalam menyediakan juadah berbuke...



Hari tu ada ternampak murtabak mini kat umah izah daut
dapat lak idea nak buat murtabak ni..
senang dan mudah..
kalau sesape nak buat boleh ke sana..
sebab resepinya amatlah simple..
tapi mama buat style mama la..
ada la tambah sana sini...
mama tambah sedikit kobis n goreng daging ayam yang dicincang terlebih dahulu...
jadi lagi meriah la...hahaha...

mama guna kulit popia yg besar tu..
jd dpt la popia yg besar sikit...
mama buat dlm 20 keping n frozenkan..
klau nk frozenkan..murtabak tu kita goreng sekadar telur tu masak kt dlm saje...
pastu sejukkan n boleh dimasukkan di dlm plastik or bekas kedap udara..
bile2 nk mkn murtabak jek..keluarkan dr freezer n biarkan defrost sekejap..
pastu goreng dlm 4-5 minit...
mudah kan...
so 20 keping ni leh la buat 4-5 kali mkn...


jd bagi penggemar murtabak...
sekrg dh takde masalah lagi..
selamat mencuba kawan2..






15 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Assalam Dik Beattey....Selamat Berpuasa...hrmmm dah lama tak buat murtabak kulit popoah ni....stok kulit popiah ada lagi tu....nanti2 nak buat jugaklah! Buzy ker??

noradzlina.kamdani berkata...

ooo mcm tu cara nk frozenkan mknn eh? lin mmg xtau sgt bab2 sejuk beku brg mkn ni...kdg2 nk gak buat mcm tu..at least xde la terkejo2 nk masak...nk2 lg bln pose nih..blk umah mmg rs mcm nk baring jek...tp teringat plak ank dara pun nk buke pose..klu sndri...jwbnye..mkn simple2 jek...

noradzlina.kamdani berkata...

dh jengah blog izah daut tu..sonag yo nmpk gayanye eh........
xpernah plak terfikir...
nnt (ntah bile lah tu) bole lh buat

PUTUBAMBU berkata...

salam beattey..!

beattey, akak pun baru jek buat ini murtabak semalam..masukkan dlm tipuware.. tak sempat nak di ulamkan ngan kulit popia lagik..

balik ni nak buat le.. bagus kasi idea frozen kan.. tak terpikir pulak.. tau buat inti jek..hehehe

Lya Colours berkata...

wow sodap ni. boleh tryy

Beattey berkata...

kak watie : wsalam kak.Rindunye kat akak...lama jugak akak menyepi yer...ke sy yg jarang online...hehehe..selamat berpuasa jugak buat akak...

saya ni nak kata bz tak jugak..nk kata tak bz tu..bz jugklah...kihkihkih...biasalah kak, nk cari duit lebih sikit...

Beattey berkata...

lin : buat le lin...at least bt stok utk bulan pose ni...jadi takdelah nak terkejor2 masak..senang dan cepat..

Yang pastinya anak2 mesti suke!!!

Beattey berkata...

Kak Putu : wsalam kak....

bagus tu kak, buat inti murtabak banyak2 leh frozenkan jugak...sy selalu mcm tu..senang klau nak buat murtabak atau menu2 lain yg guna inti murtabak...

selamat bermurtabak tau!!!

Beattey berkata...

Lya colours : try la buat..mmg sodap!!

noradzlina.kamdani berkata...

dh cuba..ikram suka sgt..ayhnye pun suka

ijan berkata...

Salam Beatty,
Lama nye tak datang ni... selamat berpuasa buat Beatty sekeluarga. Kite tak pernah buat murtabak. Ada kawan pernah introduce satu jenis murtabak di kelantan, nama murabak raja. sedap sungguh tebal betul dan lebat lauknye. heheh

Beattey berkata...

lin : kan aku dh kata...mesti sedap punyalah...hehehehhe...

Ijan : Wsalam..selamat berpuasa jugak ijan...kita pun buat murtabak raja jugak...raja singapore namanya..heheheheh...tak balik m'sia ke??

DrSinga berkata...

oit!!!!!1

buat teringat murtabak yang dulu tu!!

nak tempahhhhhhh.......

Beattey berkata...

nak bile doc...

nnt sy hantar ngan popia sekali...

herbalife berkata...

Great post! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing.