Selasa, 27 September 2011

Jom Buat Tiramisu Cheesecake...!!!!!!!!!!!!!!


Alhamdulillah..
Siap sudah tempahan lemang dan rendang....
rezeki di akhir syawal....
Walaupun semalam memang riuh rendah jugaklah rumah ni...
Dengan anak2 mengacau lagi..yang kecik nk berdukung jek...
aduyaiii....poning kepalo mama....huhuhu....

Hari ni mama nak kongsi resepi tiramisu cheesecake...
yang ni mama buat dlm loyang kecik jek...
janji leh muat utk separuh adunan...
dan sebaiknya tiramisu cheesecake ni dibuat dlm bentuk empat segi...
sebab biskut lady finger tu kan panjang2...
kalau buat dlm loyang bulat, agak mencabar jugak...
resepi yg sempoi dari mama...

Resepi Tiramisu Cheesecake

250gm Cream Cheese (suhu bilik)
150ml whipping cream
2 biji telur (gred C)
1 sk esen vanilla
2 sb gula aising
biskut lady finger secukupnya
2sk nescafe + 4 sb besar air panas (bancuh)

cara2
1. Sediakan loyang dan alas dgn kertas minyak.
2. Putar cream cheese n gula sehingga adunan lembut kemudian masukkan whipping cream n esen vanilla. Pukul selama 7-8 min dan akhir sekali masukkan telur dan pukul hingga sebati.
3. Susun biskut ke dalam loyang dan siramkan sedikit air nescafe yang telah dibancuh ke atas biskut. Kemudian masukkan separuh adunan cream cheese dan ulang langkah tadi.
4. Bakar dengan kaedah water bath selama 1 jam pada suhu 180 darjah.
5. Sejukkan kek, dan bolehlah hiaskan dengan taburan serbuk koko.

Senang kan???




2 ulasan:

ijan berkata...

Salam Beatty,
Selamat hari raya... hehe... :)
Best lah pulak nampak tiramisu + cheesecake tu. Kreatif idea ni :)

Beattey berkata...

wsalam ijan...

hehehe.rasa pun best gak..