Selasa, 28 Disember 2010

Sedap bukan...???..!!!!!!!!!!!!!!


Ini dia ....
Strawberry Mousse Cheesecake...
lebih kurang macam blueberry tempoh hari...
2-2 sedap...ehehehehe...
yang ni mama buat untuk sample...
sesaja sedekah kat opis...
alang2 buat kek untuk tempahan...
esok pun ada lagi tempahan kek ni....alhamdulillah..rezeki
tak tau la tido pukul berapa malam nanti...

Kesian en papa...
penat2 balik keje semalam..
dok tolong mama jaga anak2...
sebab mama sibuk memasak..bz menyiapkan bahan2 nak masak lunch box n nasi lemak..
dan juga bz membaking...
habis baking pukul 12.30 tengah malam....
papa sambil2 teman mama kat dapur...
dia lipat baju 2 bakul....huhuhuhu...
suami soleh papa lately ni....
banyak memahami mama...
thanks papa....


Sementara nak tunggu kek sejuk...
mama plak buang tebiatnye dok basuh bilik air pepagi buta...
pastu mengemas beg2 anak2...masukkan apa yang patut...
kemas rumah..sapu2 sikit...
siap semua keje dalam pukul 2 pagi...
puas hati rumah bersih...walaupun tak sekemas mana...
kalau tak..macam kapal karam...
mama...mama...bila la nak hias rumah tu bagi menarik sikit....



Inilah kek tempahan tu...
kesian orang yang menempah ni...
asyik tangguh jek...
akhirnya pagi tadi selamat hantar depan pintu...
huhuhuhu.....


Semalam ramai gak yang mintak resepi roti coklat chip yang gebu tu kan...
kat sini mama kongsikan ngan korang yek..
mama ni taklah pandai sangat...tapi boleh la untuk tekak Herman's Family...
kalau sesapa nak try boleh la...

Roti Coklat Chip

200g tepung roti
1/2 peket (6g) yis
3 sudu besar gula
sebiji telur
50ml susu segar
60g water roux (2 sudu besar tepung roti + 100ml air dimasak)
1/2 sudu teh bread improver
paste koko (1 sudu serbuk koko + 15ml air panas)
1/2 sudu kecil chocolate emulco
sedikit garam
1 1/2 sudu besar butter
sedikit coklat chip

cara2:
campurkan susu, garam, gula, telur, paste koko, emulco dan water roux dalam mixer n putar sebentar. Kemudian masukkan tepung, yis dan bread improver. Putar sehingga doh tak melekat pada bekas. Kemudian masukkan butter dan putar lagi sehingga doh betul2 sebati n licin. Kalau adunan lembik boleh tambah sedikit tepung, tapi doh ni mmg lembut sedikit dan melekit. Last sekali masukkan coklat chip dan uli dengan tangan. Tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biarkan doh mengembang. Choc chip akan cair dalam proses ini, jadi jgn bimbang. Bila dah kembang, tumbuk doh utk keluarkan angin. Bentuk2kan doh kepada 9 biji bulat kecil dan masukkan kedalam loyang yang telah digris n boleh la hias roti tu dengan choc chip di atasnya. Tunggu sehingga doh mengembang sekali lagi dan bakar pada suhu 175 darjah selama lebih kurang 20 minit. Selepas masak, sapukan permukaan roti dengan sedikit butter dan keluarkan daripada loyang dan diletakkan di atas redai. Siap dihidang...





Selamat mencuba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!











5 ulasan:

DrSinga berkata...

basuh bilik air pagi2 ??
ada dengar apa-apa tak kat luar??
bau-bau ke??

Beattey berkata...

aa..ah...
sekarang tak pedulik dah bunyi ke hape..
tapi masa nak tido lak tak boleh lelap..pasal asik tenung tingkap jek...
hahahahaha,,,,

noradzlina.kamdani berkata...

oit..ko tu br jek habis pantang dh keje berat2....

geraugebang berkata...

Aslm
kita ngendeng awak punya bekalan...bestnya...
ha ha ha...dr pun takut hantu ha ha ha...

Beattey berkata...

lin;

masa aku pantang pun aku dah biasa macam ni....dah tua esok (insyaAllah) kalau aku sakit..nak ke laki aku jaga..huhuhu

kak gerau;

wsalam kak..rindu kat akak...dr is mmg takut hantu...wakakakkaka..