Selasa, 11 Mei 2010

Hari ni hari malas saya encik!!!!!!!!!!!!!.................



Hari ni memang malas sangat2 nak masak...
buat apa yang ada jek...
bukak peti ais..nampak frozen pastry...
bukak kabinet plak nampak tuna mayonis...
apa lagi...terus amik tray pembakar...
susun2 pastry tu...tempek2kan tuna..tabur oregano...picitkan mayonis
masuk oven...ON.....
DONE!!!!!
serupa cam kat bakery En papa kata....



Apa nak susah2...
buat bagai nak gile pun...yang makan berapa org jek...
nak bagi2 kat jiran hari2 kang...
mesti diorang dah boring makan masakan saya...
buat simple macam ni....senang keje...takyah nak basuh pinggan bebanyak....
nampak sangat yung pemalas....



Untuk si budak tecit tu...
mama buatkan nasi goreng untuk dia...
habis satu mangkuk kecik dia makan...
dia makan sendiri...dah tak nak mama n papa suapkan....
perasan dah besar...
kadang2 masuk mulut...kadang2 tak sempat masuk mulut dah jatuh berterabur..
jannah...jannah....


lunch untuk en papa pun adalah sangat2 ringkas...
sambal goreng petai ikan bilis dan ikan kerapu
goreng....
udah..habis cerita...
yang penting sedap...kalau dah ringkas..tapi tak sedap....
tak guna gak kan???


yang ni menu makan malam tadi...
char kuey teow sempoi...serupa macam makan kat penang...
masa penyediaan yang tak sampai 15 min...
sebab air rebusan udang dah memang standby dalam peti ais...
so..campak2 saje maaa....
jimat masa dan tenaga....
tak perlu nak mesin bawang itu ini....sebab guna cili kisar saje...
caranya tumis cili kisar 2-3 sudu..masukkan udang XXL, tuang air rebusan udang..
biar mendidih, masukkan kicap dan bahan perasa, pecahkan 2 biji telur...kacau2...
pastu campak jek kuey teow, taugeh dan daun kucai...tunggu 2-3 minit..
sedia dimakan....

SUNGGUH HEAVEN!!!!!!!!!!!!!!!

11 ulasan:

apis585 berkata...

bolehke boring ngan masakan nko? kalau jiran aku cam nko sure dah jadi jiran kesayanganku hehehhehe

Beattey berkata...

eh....manalah tau kan...asyik muka kita jek tercongok kat umah org tu pukul 6.30 pagi..terkedek2 bawak pinggan berisi makanan...kengkadang org tu tak bangun lagi ...malu gak aku...

noradzlina.kamdani berkata...

hu hu hu kata malas msk, tp sume mskn best2 jek

Mia-Ina berkata...

klu mia jd jiran akak, bertuah amat ni..selalu dpt rs masakan percuma..sedap lak2...tambah roti buat sendiri

Beattey berkata...

lin : kalau malas kira main campak2...instant..mana yang ada jek..malas nak godeh2 dapur...

Mia : bagusnya ada jiran macam awak..leh anto makanan selalu..tak membazir..

tunbegia berkata...

sungguh syurga dunia kanns,

salamm,

Beattey berkata...

tun...

iye..iye...betul tu..nikmat Allah bagi...

EDDY DY berkata...

rupanyer nak masak ni x susah oh...tempek2 mayonis, tuna etc masuk oven...leh try ni....

Beattey berkata...

eddy..tak susah mana pun...sesuai gak untuk org bujang....hehehe...

PUTUBAMBU berkata...

telan air liur dah ni tgk kuey tiau tu...

Beattey berkata...

Putu..try la...mmg rasa dia macam asli penang...senang jek...

kita dok penang 5 tahun..baru la ni pantai wat char kuey teow tu...