Isnin, 14 September 2009

Kuih dan muih beraneka macam, makanlah jangan hanya dipandang...hehehe!!!!



Salam...

Hari ni adalah entry yang terpanjang dan penuh ngan gambar2 yang akan menyentap hati korang...mana taknyer, gambar kuih-muih hasil keras tangan aku sorang2 dan bakal diangkut ke kampung...muahhhhahahhaa.....

Banyak rintangan nak buat kuih ni especially mereka-mereka yang ada baby macam mama ni...alahai bertangguh2 wat kuih...nasib baik la wat kuih yang boleh simpan nanti2, macam Almond London ni...tangguh banyak kali seyyy...aku start buat kuih pagi..lepas kemas umah n tidokan jannah dalam pukul 9...buat adunan tepungnya dulu....habis gentel dan bakar kuih, jannah pun terjaga dalam pukul 12.30. Simpan dulu kuih yang dah siap bakar tu...lepas tu layan anak, kasik makan main2 ngan dia...tidokan dalam pukul 3, pastu sambung lak sira kuih tu ngan coklat..pastu sambung sira lagi lepas isya'....sambung lagi esoknyer...gitu ler ceritanyer nak buat kuih ni....banyak pancarobanya....kalau nak suruh papa dia jaga..erm..alamat papa buat muka 14 la....mungkin sebab dah tak tahan jannah macam buragas sekarang nih..yang tahan cume aku jerk..no wonder ler berat aku turun....wakakakak....



Kuih kat bawah ni aku bagi nama Popia H1N1...heheheh, jangan tak makan plak..nama jek suspen...takdela kalau makan kudapan ni terus kena H1N1...ini nama singkatan la Horlick 1, Nestum 1...kuih ni paling parah nak buat sebab terlalu renyah..mana nak gulung, mana nak gunting, mana nak goreng, mana nak sira...nampak macam simple...tapi..adoyaaaiii..patah pinggang den...kuih ni amik masa 2 hari nak settle...fuhhh..kalau jalan kaki ni mesti dah sampai Singapore...dahsyat tu...mak mertua aku senyum jek dok tengok aku menggulung2 kuih ni...mesti dalam hati dia kata kuat betul mental n fizikal menantu aku nih....asal usul kuih ni dapat idea dari myresepi...tak ingat dari siapa...popia dia ringkas jek..tapi aku ada tambah tokok sikit..selain daripada horlick n nestum, aku tambah serbuk kacang gajus....erm...meletop rasanya...sedap beb...nak try, mai datang muar...kat KL takde stok hokeyyy....



Tart Gulung yang sungguh menawan kalbu ini aku buat lepas isya' sampai la ke sahur...yang ni pun sakit jiwa dibuatnyer...sebab aku gatal bakar kuih ni dalam cup..cantik, memang cantik....lagi satu memudahkan nak susun n amik kuih..takdelah patah2...kalau nak tahu ni first time aku buat tart gulung dalam cup...tapi lecehla..dah sumpit, nak kena letak inti...masuk dalam cup pastu gris ngan telur..kalau mak aku tengok aku buat kuih ni, mau menitik air mata dia....sian anak aku..wat kuih sorang2....tapi takpe mak, orang buat kuih ni sebab kuih tart baiton ni la yang paling stylo n ramai peminat kat kg...dan kuih ni juga lah yang mengungguli carta kuih yang cepat habis...kuih ni telah juga ditempah oleh kak ngah aku..dia mmg bigfan tart gulung aku...mau disimpan tart ni sampai habis raya baru dia makan...Ngah, ko tunggu jek la kuih tart aku ni sampai all the way from KL jumaat ni hokey...mesti senyum ke telinga ko nanti...aku dedikasikan tart gulung ni pada mak, cik rozi, ucu nana, andak izah, uteh ros, n kak ngah...semoga korang menikmatinya dengan penuh nikmat.....


Cookies ni aku amik resepi dari blog bakerella....tuan empunye resepi ni dari US....special sungguh kuih raya tahun ni....resepi dari Amerika Syarikat gitewww....tapi aku ni anti Amerika..kekekeke.....sedap cookies ni..mak mertua aku pun cakap macam tu...masa buat kuih ni, aku sampai bergaduh2 ngan papa..mana taknyer banyak komennyer bikin aku naik darah...dia kata kuih ni takde seni langsung...bulat2...m n m's tak cukup la.....macam2 lagi la...bile dah siap dia terkejut nape kuih yang bulat2 tadi boleh jadi leper macam biskut chipsmore...dengan gaya sengihan kerang busuk dia mengunyah cookies ni sebab nak menahan malu gamaknyer...nasib baik menjadi...kalau tak..malu seyyyy....nak tau nama asalnya
COWGIRL COOKIES....sungguh manis nama itu....semanis cookiesnyer....


Rempeyek yang menggetar jiwa ni terhasil dengan bantuan papa...papa sebenarnya dah amik keputusan tak nak tolong mama sebab nak jaga jannah..tapi tarik diri disaat-saat akhir sebab jannah adalah sangat lasak...so, dia habiskan menggoreng rempeyek ni...hasilnyer rempeyek ni ada yang rentung...huhuhu...takpela pa, satu percubaan yang berani dari papa...thanks a lot pa...i luv u so much....mmmuuuaaahhhhh...sayang 3 juta kali....ahaks...



Resepi kuih ni adalah dari Kak An....lebih kurang jek macam almond london...kuih ni pun amik masa menyiranya 3 hari...banyak tangguh2 sebab takde masa....pelan2 kayuh orang kata...tapi hasilnyer superb..nama dia
Biskut Denmark...Dah 3 negara dah...mula2 london, pastu US pastu denmark..moden sungguh kuih2 skrg...ala-ala kebaratan giteww....padahal tak kena mengena demo nge kuih mueh kito...nak kasik modern buh la nama diorang...tapi nanti kat kg klau orang tanya, ni kuih apa...aku tak nak jawab biskut denmark (sori yer tuan punyer resepi)..aku nak bagi nama 1Malaysia...tak gitu...kasik support sikit konsep asimilasi negara kita....


Kuih Dahlia yang sungguh comel ini adalah edisi menghabiskan tepung n segala bahan2 yang ada..so, kiranya aku menggunakan semaksimum mungkin bahan2 kuih yang aku beli...bermodalkan RM99.90 (mengayakan kedai barang2 kuih Ban Yen), maka terhasil la semua kuih ni...jimat pe...penuh balang yang berisipadu 11 liter..banyak tak banyak ler aku buat....macam nak berniaga jek gamaknyer...tapi aku buat khusus untuk mereka yang berada di kampung...ni kira balas dendam sebab tahun lepas aku cuma dapat bekalkan 2 jenis kuih jek untuk orang kampung....tahun ni, hambek kau sekali 7 aku hentam...tahun depan tak tau la sempat ke tak nak buat...tak tau ada umur lagi ke tak..tak tau masa tu aku tengah mengandung ke (projek RMK10)...tapi aku tetap bekalkan untuk mak, abah n kak ngah...jangan susah hati k....


Setakat ni jek la entry aku ni...dah jenuh nak menulis..padahal keje lom siap2 lagi....mood raya dah sampai la katakan...tapi amat sangat suke hati sebab lagi 3 hari lagi nak balik kg....Aku happy..Aku happy..Balik raya kampung tahun ini..(nyanyi ikut tempo lagu tema Raja Lawak Astro)...hahahahahahah......


Adios..



Tiada ulasan: