Selasa, 2 Februari 2010

Cuti-Cuti Malaysia..!!!!!!!!


Salam...

Jangan kata hari cuti hari merehatkan badan...tapi hari yang banyak menguji mental dan fizikal saya..mula malam jumaat, Jannah dah start demam..mula2 ingat demam biasa jek, rupanya Dr kata ada jangkitan pada tekak dia..so dia tak boleh nak makan dan minum seperti biasa..asyik melalak jek..mama dia plak dah plan dalam kepala nak me'roti' hujung minggu..alahai, anakanda ku yang sorang tu...asyik demam, batuk, selsema jek sepanjang minggu dan sampai ada ketikanya mama dia tangkap sentap dan menangis sama bile anaknya menangis takleh nak telan makanan..



Sebab dah lama menyimpan hasrat untuk meroti, saya pun buat jugak lah roti..nasib baik jadi u...kalau tak mau kena baling roti2 tu semua...lembut dan gebu jek...kali ni memang cukup puas hati buat roti guna water roux...bagi mereka yang dah otai bab meroti ni mesti kata saya ni dah ketinggalan zaman...saya baru nak belajar...hheehhe....saya bikin roti coffee yang saya cedok resepinya dari rumah kak ummi...dah lama saya i
damkan mutu roti yang macam ni...En Papa bagi 10 bintang...wow!!!



Hari ahad plak hari busy bagi kitaorang sebab membeli belah barang2 dapur kat tesco..terpkasa bawa Jannah sebab tak sampai hati nak tinggalkan dia kat rumah Wan...nasib baik bila nak bayar tu baru dia start meragam....tapi en papa me
mang tak leh tahan kalau jannah meragam lama2..org kampung saya selalu kata buat muka 14 (apa maksudnya???)..Jannah meragam sampailah ke malam sebab nak berdukung jek..yang maha hazab iyolah omak eh yang dah mulo sakit pinggang....

hari isnin...en papa kerja seperti biasa...maklumlah keje kat PJ..jadi isteri mithalinya ni bangun la pagi2 buatkan sarapan dan masak lauk untuk lunch seperti biasa...saya buat cencaru sumbat...dan sayur goreng jek...pastu tengaharinya pula, saya sempat meroti lagi..kali ni buat roti resepi sendiri..taktau nak bagi nama apa..sebab buat roti ni adalah nak menghabiskan tepung wholemeal sebelum expired...topping ngan cream dan kacang tumbuk...sedap jugak walaupun tak segebu mana..sebabnya
kurang ilmu....nanti cuba lagi...



Malam ni rasanya nak meroti lagi..nak bikin mini sausage bun..agak2nya berjayakah saya untuk kali ini...?

10 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Wah Dik...menu berderet2..apa kurangnya ilmu tu..kan cantik jer roti mu itu!

Beattey berkata...

kak..roti guna tepung wholemeal kita jarang buat..so lom cukup ilmu lagi nak buat yg cantik lg gebu..hehehe...

noradzlina.kamdani berkata...

kite slalu buat roti guna tpg high protein...ble guna yg cap sauh (tpg gandum biasa) agak keras sket

Beattey berkata...

kita tak pernah wat roti guna tepung gandum..takut tak jadi....

PUTUBAMBU berkata...

ish..comelnya roti tu... cantik..gebu.. rasa mesti sodap..!

kita suka betul tgk org pandai masak roti..

kita kalau nak makan roti..beli kat bakeri je lah..

ibusinga berkata...

jadik tak roti pagi ni??

ibusinga berkata...

jadik tak roti pagi ni??

Beattey berkata...

Putu,

Kita nak pergi membeli amaylah payah..sebab tak pandai bawak kete..nak suruh en papa..dia sangat berat montot..jadi terpaksalah buat sendiri...lagipun papa kata asah bakat tu kasik pandai..huuhuhuhu...

IS,
Jadi tau roti kita..jap lagi kita post yer...

apis585 berkata...

beattey!!!
roti krim kacang tanah tu dulu feveret beli kat bai roti..
nikmatnya...skang xpernah jumpa..
:-(
bestnya kalau terel masak cam nko...

Beattey berkata...

wah..ko ingat lagi ek..aku pasal teringat roti tu la aku buat...nanti aku buat roti gebu2 dan letak krim kacang macam tu...mesti marvelous..tapi tak mainlah kacang tumbuk..aku letak nib almond..

ala, aku tak pandai masak sgt pun..baru nak berjinak2 nih...