Selasa, 22 Disember 2009

Saya sangat suke udang ni...!!!!!

Salam...

Hari ini tetap lemau seperti hari-hari lain..bukan tak ceria tapi letih mengeluarkan isi perut...pengalaman mengandung kali ini memang sukar untuk ditempuhi berbanding kali pertamanya. Kalau yang pertama dulu, saya mengalami masalah loya dan muntah-muntah sehingga 6 bulan dan tidak boleh makan sembarangan terutamanya yang dibeli, kulit muka saya akan kering dan akan mengelupas...tapi kali ini adalah masalah yang sama dan ditambah lagi dengan beberapa alahan..alahannya saya tak boleh makan masakan sendiri, kalau saya makan jugak ia tetap akan keluar, tak boleh makan sembarangan dan yang penting makanan itu adalah makanan yang dibeli (barulah diterima)...kulit muka saya pun sekarang dan mula mengelupas dan menegang (pedih sangat)...dan sekarang saya tak boleh bau perfume...jadi kalau naik tren, saya akan mabuk dan rasa nak muntah...dan ia akan keluar bila sesampainya saya di ofis dan bila saya sampai di rumah....tapi saya tak anggap semua ini menyiksakan, cuma saya anggap sebagai cabaran bagi mereka yang bergelar ibu...pengalaman korang pulak macam mana???..lain orang, lain ragamnya kan???


Hari ini saya adalah sangat rajin untuk mengambil gambar..itupun curi-curi sebab orang semua dah bangun...malu la nak amik gambar ni...takut orang kata kita 'poyo'.....digital camera memang sentiasa berada di dalam beg saya cuma adakah ia berfungsi atau tidak (kes beteri habis).....en papa memang dah lali dengan 'tobiat' saya yang suka ambil gambar ni..sebab dia sedar yang pn. mama dia ni adalah seorang blogger....disebabkan hari ini saya masakkan bekal spesel untuk en papa, maka saya amik la gambar..kalau takat yang biasa-biasa ni malas jugak nak snap2 ni....hari ni saya masak sayur kobis goreng, sambal sotong dan udang goreng tepung (me and en papa fav). Udang goreng tepung ini adalah sungguh gebu sebijik macam kat restoran makanan thai....hahaha...saya dan en papa suka sangat makan udang goreng tepung ni...sekali ratah mau sorang 10 ekor...tu pun ratah jek..lom lagi namanya makan...resepinya saya dapat dari my resepi..terima kasih la kat tuan yang empunya resepi....tapi resepi kat my resepi tu saya dah ubah sikit...hehehehe....jangan marah ye tuan punye resepi...saya sekadar mengubahsuai jadi lebih gebu dan 'kombang'...macam tuan yang masak jugak...


Balik keje nanti adalah sangat busy bagi saya...mana taknya, saya nak menyiapkan tempahan karipap pusing..lain-lain rasa...30 biji karipap pusing sardin, 30 biji karipap pusing kentang ayam, dan 30 lagi inti kentang biasa...alhamdulillah rezeki...sekarang ni tempahan kek slow sikit sebab regular customer bercuti ke Terengganu..tapi sebelum tu saya akan pergi ke Westcourt Sg Buloh untuk confirmkn perabot2 murah yang saya booking..maklumlah, kami ini adalah keluarga yang sederhana saje..beli ikut mana yang mampu...bila dah siap rumah saya nanti, tak banyak barang yang ada..sebab kami belum mampu nak penuhkan dengan barang-barang mewah dan bermutu tinggi..cukup sekadar ada....

Apa saya nak buat sarapan untuk esok yer???..idea belom nak mai la...tapi bekal untuk papa iyelah nasi beriyani dan kurma daging...plan saje..belum tentu jadi ke tak....


8 ulasan:

This is .... berkata...

sejak pregnant, udang yang dulu jadi kesukaan, dah dipandang sepi.. hehe..

Faizah Jaafar berkata...

kita pon ske gak...lebey2 lagi cicah dgn cili sos thai...

noradzlina.kamdani berkata...

wow my dotter's fav..klu ade lauk udg ble bertambah2 nasi nye..ibu dia pun surrender...

mabuk: kite sebenonye xle mabuk... tp berdasarkan 2 kali preg kedua2nye berbeza...

1st: sy suke msk kuih yg berasaskan tepung n kuih yg xpernah buat pun ble jd, mkn pun suke yg ade tepung cnthnye roti pisang, roti canai dll. mlm xble tdo (sy slalu nangis sbb klu xble tdo so pg nk g kuliah sy akan ngantuk...) n sy suka tdo tanpa kipas bio panas camne pun...

2nd: tdo kene slalu kipas, perut mudah lapo, xnk mkn masakan sendiri (slalu bli lauk n mintak babysitter masak utk sy - hatta ikan goreng n sambal belacan skalipun), xsuka bau hubby n suke gigit hubby (sbb tu ank sy Ikram suke menggigit org)

klakau x?

noradzlina.kamdani berkata...

thanx dh dpt email...akn dicuba..will let u no after i try it..

Beattey berkata...

emy: ooo..tak suke udang dah yer...

faezah : sedap di makan begitu saje..ekekekek...

lin : kelakau jugak baca pengamalan awak...

ooo..dah dapat ek email...nanti bagitau yer hasinye...

bintangku berkata...

gebu ler selimut udang tu..

hmm.... masa peknen dulu, tak der pape efek lgsg pd diriku ini. Muntah ker apa ker mmg tak der tapi mmg suke sgt mkn buah2an. Buah mata kucing, 2 kg pun leh abihkan. Cam tak cayer jer peknen. Dah scan baru ler caya.

Beattey berkata...

gebu ek...heheheh

erm, untunglah cik shaniah...pengalaman masing2..tapi abah saya kata saya macam arwah mak saya..kalau peknen, alahan mmg teruk sekali....

en_me berkata...

tempura tewwww.. sodapnyerrr