Isnin, 25 Januari 2010

Melepaskan gian......!!!





Salam...

Dah lama saya tak bikin roti kan..???dan sampailah saya tengok tepung wholemeal saya tu nak expired bulan depan...dan saya masih kekurangan idea untuk men"transform" tepung tersebut kepada sesuatu yang enak dimakan..yang pasti saya dah gunakan sedikit untuk buat roti sosej..dan hasilnya memang gebus dan lembut....tengok jek gambar dah tau kan....apa lagi bile masuk ke mulut...


Itu adalah aktiviti pada hari sabtu nan indah...selain daripada itu saya juga sempat membikin mini pizza untuk en papa tersayang yang kepenatan memesin rumput di sekeliling rumah...aktiviti tersebut belum cukup untuk mengempiskan sedikit perut en papa yang 'moncet' itu..harus kena aerobik lagi lepas tu...hahahahhaa...sian en papa yang kini perutnya lebih besar daripada isterinya yang sedang mengandung..rasanya perut papa tu macam mengandung 6 bulan jek...saya pun takde idea macam mana nak bantu dia mengempiskan perutnya itu..nak larang dia makan sian plak...ajak dia bersenam..erm, dia memang malas nak bersenam..bagi dia makan ubat kurus...tak tertelan jugak dia....korang ada idea tak???



Rasanya tepung wholemeal saya yang berlebihan tu saya nak buat roti bantal saje..senang, takyah nak fikir panjang..balik keje ni plak saya teringin nak buat kek pisang..resepi baru..dah boring guna resepi lama..resepi yang saya nak cuba ni saya dapatkan dari MyR (umi_e)..mana tau kot2 resepi ni lagi sedap...mesti mak mertua saya suke...lagipun hari ni dah gaji...boleh la beli barang2 buat kek sekaligus...seronoknya hari ni...korang seronok tak???

6 ulasan:

Sitisifir10 berkata...

seronok tumpang tgk..huhu

Mia-Ina berkata...

kak beatty..baguslah..tu tandanya akak betul2 beri the best utk suami smpai suami rs best nk mkn pe akak msk..tahniah..tahniah

geraugebang berkata...

Ko memang pandai buat roti dek. Roti tersentel tu, anak-anak kak gerau sangatlah suka. Errr, lain macam ajer tanda pangkah kat roti tu. macam marah lak.

Beattey berkata...

Siti : tumpang tengok..nanti lelama minat la nak buat tu...

Mia : rajin masak pun susah gak..hubby tak henti2 makan..kan dah moncet...dia rasa kurang berkeyakinan lak skang...huhuhu...

kak gerau : nak kata pandai sgt idok ler kak...untuk makan leh ler...pangkah kat roti tu tandanya kalau tak sedap tutup mulut..diam2 jek..hahahahaha....

izat berkata...

jadik jugak roti akhirnya...
isyy..mana lak en papa cam tu..

Beattey berkata...

mmg jadik..ari tu pasal yis tu tak nak kawan ngan kita...

en papa macam tu la..yang IS nampak ari tu dia cover "baaeeekkk punyerrrr..."