Khamis, 15 April 2010

Aktiviti Di Malam Hari...!!!!!

Salam..


Bile dah duduk kat umah sendiri...
makan malam kena masak la...
sebab En Papa dah ubah angin pulok sejak dok umah baru...
nak makan malam plak..
dah tak ingat program diet dia...
so, setiap hari balik keje..wajib masak untuk En Papa...
tapi En Papa ni taklah mintak makan malam yang berat2...
yang biasa2 pun ok gak..sebab dia bagi time limit untuk memasak hanya setengah jam...
dia tau pukul 8.30 dah siap...
mula pukul 8 hingga 8.30 dia akan jaga Jannah....


Semalamkan saya buatkan nasi ayam ipoh untuk bekal makan tengahari En Papa...
So, baki nasi ayam yang tinggal dalam periuk tu saya buat Nasi Goreng Ayam...
habis licin En papa sebat...Yung ni dapat makan sikit jek...
nasib baik ada baki soto, sarapan pagi tadi...
malam semalam takde nak buang2 makan...ngam2 soi jek...


Bila dah siap makan, tiba time tidokan jannah...
En Papa plak gi naik atas..jumpa ibunda tercinta...
lepas jannah tido, saya memulakan misi untuk membuat kuih bakar...
Adalah sangat sedap hokey...
tak caya??? Tanya En Papa...wakakakaka....



Tiba-tiba plak dapat idea nak buat kuih bakar...
lom sempat nak selak-selak buku resepi dah terjumpa resepi ni (muka surat yang pertama)...
tak ingat dari mana sumbernya...
maklumlah dah lama simpan...(sebab saya ada banyak jilid buku resepi)
rasanya dari MYR kot...nanti nak kena check balik...
tapi ucapan terima kasih untuk orang yang menyumbang resepi ni k...



Dalam nak menunggu kuih bakar saya nih masak...
saya pun mengeluarkan mixer kenwood saya tu...
saya basuh segala alatan yang ada...
body dia plak saya siap polish lagi...
sampai En papa perli bini dia...
"Amboi..sayang bebeno la mixer dia tuh..bukan pinjam ker????"
ceh....papa ni, potong stim la...


Dah siap semua sekali..bukan boleh tido cepat....
Nak kena ada sesi mengurut tangan En Papa yang terseliuh masa wat keje siang tadi...
kalau nak jadi isteri solehah takleh merungut....walaupun dah penat sangat masa tu
sejam jugak la mengurut, nak membetulkan urat tangan dia tu...
last2 pukul 12 jugak tido..sebaik sahaja citer' jgn tido lagi' habis...


Aktiviti Yung bersambung pada pukul 5 pagi........
So Exhaust!!!!! But Fun!!!!!
Gedik jek dengornye...
hahahahahah.....
Yung dah ganti kak gerau...
Bergebang-gebang.....





5 ulasan:

TopsyTurvy Mum berkata...

Beattey,

serius terliur tgk nasi ayam goreng tu..marveolous!!

hehehe...cam saya mula2 dpt kitchenaid dulu pun camtu gak..kejap2 dok mengelap hahaha

Sitisifir10 berkata...

mcm ne lah nk jd serajin awak ek dlm kes memasak nih??

Beattey berkata...

TTM : kak, tulah pasal..teruja sesangat....sampai kena perli...malu gak sebab mixer tu mixer pinjam...

Sitisifir10: taklah rajin sangat la awak..cuma ada yang rajin makan..maka rajinlah masak..

mummyseri berkata...

kuih yg ijo tu nmpaknye mmg sedapla..:)

Beattey berkata...

kuih yang ijo tu kuih bako....lama dah tak makan ..tu yang buat tu...buang tebiat tetengah malam...