Rabu, 21 April 2010

Menu untuk tatapan korang....!!!!!


hari ni punya bz sampai tak sempat nak jenguk blog kawan2...
baru sekarang dapat rehat sekejap..nanti sambung balik...
nak menyiapkan keje2 sebelum balik...
malam tadi saya takde mood nak makan nasi..
so saya cakap ngan En Papa nak makan mee la...
so saya pun bikin mee hitam basah...
mee ni mmg kesukaan En papa...
rasa dan rupa dia macam mee goreng basah...
tapi bahan2 dan cara masak macam mee hailam...
macam mana tu??? hahaha..korang bayangkan lah...



Pagi tadi plak saya buatkan papa nasi ayam ipoh untuk bekal makan tengahari...
papa mmg tak jemu makan nasi ayam ni every week...
saya taklah letak gambar siaran ulangan..
takut ada yang dah bosan...
hehehehe..
sarapan untuk pagi tadi plak ialah donut comel (saiz kecik2)...
buat lebih sikit pagi tadi, bagi kat pengasuh jannah....
bekalkan jugak jannah dengan donut n biskut kegemaran dia untuk kudap2an...



kat sini saya sertakan resepi mee hitam basah yang memikat itu..
perasan sungguh...hahahah...
resepi ni senang dan mudah...
memang sangat sesuai time malas nak masak2...

Mee Hitam Basah

Bahan-bahan

1/2 paket mee kuning (dibasuh dan toskan)
1 biji bawang besar (dimesin)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci halia (diketuk)
1 sb cili kisar (nak pakai lada boh pun boleh)
1 sk rempah sup
2 sb sos tiram
2 sb kicap pekat (ikutla nak hitam mana pun)
1/2 biji capsicum merah n hijau dipotong dadu
1/2 batang carrot (potong ikut suka)
sedikit sawi
150g udang saiz L
3 cawan air (kalau ada stok ayam lagi baik)
sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air
1/2 kiub ayam
2 biji telur

cara-cara
1. panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Bila dah naik bau, masukkan cili mesin dan rempah sup. Tunggu sehingga naik minyak.
2. Bila bahan2 tumisan dah garing masukkan sos tiram, kicap pekat, kiub ayam, carrot dan air. Tunggu sampai mendidih. Kecilkan api kemudian pecahkan telur dan biarkan sehingga telur masak. (tujuan kecilkan api agar dapat bentuk telur yang cantik dan kuah tak jadi berbuih)
3. Besarkan api, masukkan pula udang serta kacau rata sehingga kira2 udang masak. Kemudian masukkan mee, capsicum dan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat dan mesra kira-kira 2 minit dan akhir sekali masukkan sawi dan tutup api.
4. Angkat dan sedia dihidang.

Selamat mencuba....






8 ulasan:

PUTUBAMBU berkata...

wahhh..marvelesnya..!

mentang2 le aku pose harini.. ko bubuh pulak gambor mee basah yg nampak sedap giler ni..

haruslah aku carik mee utk berbuka krg ni.huhu..

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Dik.....Wah...mengoda betoi menu tayangan hari ni!!!....kalau tergoda...ada cara tak dapat makan free?

Mia-Ina berkata...

btl la same mcm mia msk mee hailam...

noradzlina.kamdani berkata...

wah simple nye..nk try

Beattey berkata...

Putu, puasa ek...bagus2...

selalu kita kalau bbuka puasa jarang cari nasik..mesti makan mee2 ke tau kuih muih dulu...

kak watie..tergoda ek..tapi kita selalu tergoda ngan sambal udang akak..kalau dapat makan kan best..ada cara nak makan free, dtg umah sy ler...

mia, sama ek..kan akak dah cakap macam wat mee hailam, tapi takde kuah...

lin, harus ko kena cuba nih,..beli udang beso2 sikit..

kucingorengemok berkata...

kita rasa kita pun patut start puasa lah... cincin kawin dah nak tak muat! huwaaaaaaaa (ni kalau ibusinga baca ni mati aku kena kutuk)

DrSinga berkata...

takde sawi laaaagi bestttt
:)

Beattey berkata...

KOG, kalau datang sini, mesti ibusinga datang punye...

puasa tu salah satu cara diet gak...tapi boleh ke awak berdiet...banyak godaan dikeliling...

IS : kita tau dokter tak suke makan sayur...apalagi capsicum tu...