Selasa, 24 November 2009

Breakfast Papa...


Salam...

Baru sekarang sempat nak update...

Pagi tadi saya terjaga tepat pukul 5.00 pagi..lewat daripada biasa walaupun malam tadi kami anak beranak masuk tido cepat. Lepas isyak, semua dah tumbang...En Papa awal-awal dah mengadu sakit badan..penat bekerja seharian...jadi sebelum tido saya mengilhamkan sesuatu untuk dimasak esok harinya untuk sarapan papa....nah, walaupun simple dan ringkas tapi tetap memikat selera papa..bayangkan untuk dia seorang sahaja dah 4 ketul sausage roll...itu belum tambah dengan nasi goreng cina 2 pinggan....macam mana la nak diet papa nih!!!!!


Setakat ini saya masih ada selera untuk makan..tak macam pengalaman saya mengandungkan jannah...pada awal kehamilan saya mengalami mabuk yang amat teruk...sehingga 6 bulan lamanya..saya tak boleh makan sembarangan..tapi jangan tak percaya saya telah menambah berat badan saya sebanyak 40kg...dan kali ini saya berazam untuk tidak mahu perkara yang sama berulang lagi..kalau boleh saya nak jaga pemakanan saya semasa kehamilan ini...untuk lunch hari ini saya hanya ambil 1 senduk nasi (beras herba ponni taj mahal) dan ikan selar masak pindang serta sedikit buncis goreng...rasanya nak kekalkan gaya makanan yang rebus-rebus sahaja..macam orang berpantang la pulak gamaknya...saya takut sangat berat badan saya naik macam dulu...tak sanggup rasanya....

Sesiapa yang berpengalaman...ada petua tak tak nak bagi berat naik banyak sangat ketika hamil.....???





5 ulasan:

noradzlina.kamdani berkata...

jgn mkn bnyk sgt tp kerap...

blogresipi berkata...

Salam Beatty,
Kite tak de pengalaman sangat sebab baru sorang je anak. tp nak kongsi yg doktor pesan masa preggy ritu. dia suruh makan siit2 tp kerap takpe. pastu aiskerim ke coklat ke, kena jauhi jugak.hehe...
Hari tu kite naik 15 kilo jugak. Hopefully Beatty dan baby sentiasa sihat sepanjang pregnancy ni ye :)

Beattey berkata...

lin : thanks ye...petua yang mesti kena ikut nih..

ijan : thanks atas nasihat tu...setakat ni lom sentuh aiskrim n cekelat...

huhuhu naik 15kg..kita ni dulu naik 40kg...

bintangku berkata...

naik 40kg? amat dahsyat.. :P Tak per, janji sihat.

ms saya ngandungkan Najmi, lgsg tak der alahan.. cam tak cayer jer pregnant. Bila dah scan, baru ler percaya.. :P Pastu t'amat kuat mkn buah & menu mesti ikan... ayam tak lalu lgsg.

Masa ngandung dulu, sampai bersalin, naik 8kg, pas pantang turun 10kg tapi selepas2 itu.... naik turun naik turun... Haih!

Beattey berkata...

wah..bestnyer...

saya naik macam ada lagi sorang dewasa dalam badan saya ni...

ingat nak wat macam awak ler..byk makan ikan n buah-buahan...