Isnin, 9 November 2009

Roti, Roti dan Roti lagi.....



salam...

hari sabtu adalah hari mengasah skill...yang jadik mangsa tukang makan adalah en papa, jannah dan anak-anak menakan tersayang....papa dah komplen badan dia dah besar...bukan salah mama ok...papa yang tak boleh kontrol makan pasal mama masak sedap2....hahahah....



adalah sangat teruja untuk membuat roti sehingga mama tak lena tido...masakan setiap jam terjaga jek...macam citer labu labi lak..celik2 mata, tengok jam baru pukul 2..bangun lagi baru pukul 3, bangun lagi..aiii baru pukul 4, rasa dah lama sangat tido..last2 bangun pukul 4.45 pagi...mandi2 dan memulakan aktiviti menguli..kali ini mama buat soft bread..rasa dia macam popato bun...adalah sangat gebu dan lembut...mak mertua i dah tak larat nak tanya..."ko buat roti apa plak???"....sekarang soklan tu mak mertua i simpan sahaja di dalam hati....hua3x...

Resepi soft bread ni mama amik dari blog kak noreen...kredit to her...best resepinyer sebab roti ni tetap lembut walaupun dah sejuk...lagilah marbeles kalau makan panas2 yang baru kuar dari oven...mama letak mentega kacang n coklat lady's choice sebagai filling...ingatkan nak letak topping potato custard..tapi takde lak simpan resepi macam mana nak wat topping potatonyer..so lain kali (adakah malam ini...oh tidakkk!!!) leh la bikin potato bun plak...

Aktiviti meroti ini disambung plak pada petang semalam..kenapa wat petang???sebab nak buat sarapan esok paginyer....kali ni kita buat roti john plak tuan2 n puan2 yer...roti John ni telah mendapat sambutan yang hangat sehingga tukang masak hanya dapat rasa secubit sahaja...walaupun secubit, tapi tetap puas hati..saat2 yang paling manis bagi tukang masak adalah..apabila makanan yang dimasak habis licin dalam sekelip mata...siap masing2 berebut-rebut lagi sebab sedap sangat...(sedap sangat ke????)...cube tenung gambar tu puas2 dan bayangkan anda sedang menikmatinyer!!!!

Adakah saya yang bersalah setelah mengakibatkan setiap orang di dalam rumah itu mengalami kenaikan berat badan?????





7 ulasan:

ibusinga berkata...

sib baik kita tak berjiran...
kalau tak...siksa ambik bau tiap2 hari..

Beattey berkata...

bukan kata amik bau jek...

wajib kena huluq2...

naik la berat IS kalau berjiran ngan kite...

kucingorengemok berkata...

kita tak reti buat roti, jadi tak nak komen macam² sebab ada skit rasa 'hasad' di hati, hehehe

Beattey berkata...

hehehehehe...

ala.lala...

KOG merendah diri lak...

dia pun ada skill masak pe...

sy budak baru belajar...

ekekek...

ida_maya berkata...

wah...akak rajinnya. habis ler kalau eman gemukkkk......macam syok jer akak wat roti tu......

Beattey berkata...

hehehe..dia dah start diet semalam...

tak sempat nak bagi ko ida...budak2 kat umah atas dah sental...

geraugebang berkata...

Kita memang suka roti John ni. Tapi selalu tension sebab boss nama John. Buat roti nampak dia. cam na. he he he