Khamis, 19 November 2009

Jom main masak-masak!!!!




Salam...

Hari ni saya nak citer pasal makan jek tau....malam tadi saya sempat la bercintan cintun ngan papa (tengok DVD tau!!!)...Semalam, saya suruh big boss (en papa) pergi ke kedai bakery untuk beli bahan-bahan buat kek untuk tempahan kek saya esok...jadi dia sempat juga membeli DVD 2012 yang sangat diidam-idamkan oleh isterinya yang tersayang ni...cerita ni adalah sungguh panjang, sempat jugalah saya dan papa tertidur-tidur ayam 2-3 kali...jadi proses membuat nugget jannah adalah tergendala dan projek nugget itu bermula pada jam 12 tengah malam...mak mertua saya pun pelik, kenapa menantunya tak reti-reti nak tido...sambil-sambil itu saya pun buatlah inti daging untuk roti jala saya keesokkan harinya....Nugget ini adalah sangat sedap jika tidak dimasukkan daun thyme...disebabkan ingin mencuba, rasanya adalah agak kurang memuaskan, sama seperti meletakkan daun kari yang begitu banyak di dalam adunan nugget itu...tapi tetap sedap ditekak saya yang tak nak membazir ini...(rupe nugget tu dah superb tahap expert)

gambar sebelum diselimutkan


selepas selimut dan nak beradu ni (dalam esbok)


Dan, seawal pukul 4.30 pagi, mata saya sudah tidak mampu untuk memejamkan mata lagi sebab cuaca teramatlah sejuk sehingga menusuk ke tulang hitam saya...betapa sejuknya pagi tadi sehingga mampu menerobos lapisan lemak saya yang amat tebal ini...boleh bayangkan tak??? Jadi sarapan untuk papa hari ini adalah sangat spesial...roti jala berinti daging cincang...sejak dua menjak ni saya akan pastikan yang papa akan bawa bekal sarapan pagi ke tempat kerja..no more beli-beli dan makan-makan kat warung mamak atau kedai mak usu okey!!!. Dengan penuh kasih sayang saya mengirai roti itu..sehingga mendapatkan hasil yang sungguh sedap sekali...ha3x..


Hari ini, saya bekalkan papa dengan daging black paper, sayur ulam dan ayam goreng untuk makan tengahari..harap-harap kena dengan selera papa....so, lunch untuk mama pula adalah chicken salad...cuba lihat salad saya..adakah menggiurkan???Yang ini tak payah la tanya resepi sebab kalau tengok gambar pun kamu semua dah tahu apa bahan-bahannya..cuma dressingnya saya gunakan sos hot peri-peri nandos, sos tomato dan satu sudu besar reduce fat mayonnaise..




Update menu hari ini :

sarapan : shake HL + air suam
minum pagi : 1/2 ketul roti jala berinti daging
lunch : chicken salad + yogurt kiwi + air suam
malam : no dinner...





12 ulasan:

ibusinga berkata...

apasal gambar2 awak ni sangat melaparkan saya...???
cisss....

Beattey berkata...

lain kali kalau nak snap gambar guna panasonic lumix...

wakakaka..

lapar ye IS...kita jeles ngan awak...awak dah kurus, kita tak kurus2...

kucingorengemok berkata...

1/2 ketul? makan ke main? huh, utk masuk kategori makan at least 3 ok! ishkkk :p

Beattey berkata...

a..ah setengah ketul jek sebab dah minum shake...

owh, pelajaran baru ari nih, 3 ketul barulah diklasifikasikan sebagai aktiviti makan ek...hehehehe...

tq KOG!!!!

ida_maya berkata...

mantop habisssss

Beattey berkata...

Ala da..suke2 jek...jom main masak2...

bintangku berkata...

ingatkan cekodok.... nugget rupernyer... bread crumb tu tak nak buat sendiri ker? :P

Beattey berkata...

hehehe..

tak tau cara la..

boleh share ngan kita...

Tanpa Nama berkata...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]filemaker pro 10 advanced torrent, [url=http://firgonbares.net/]software shop of america[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] autocad map 3d 2009 lock up on opening Premium Mac
kaspersky antivirus free offer [url=http://firgonbares.net/]student cheap software[/url] xp home edition oem software
[url=http://firgonbares.net/]vista software for sale[/url] 6 Leopard Retail Price
[url=http://firgonbares.net/]jewelry store management software[/url] office productivity software
where can i sell my software [url=http://firgonbares.net/]shop software kaufen[/b]

geraugebang berkata...

Pergh. Hebat tu masakan hari ni. Macam nak pi perang. Sampai tak tidur. Ajor la kita buat nugget tu. Ngan ayam salad tu. boleh? bOleh laa. Kita pun nak kurus gak. he he he.

Beattey berkata...

bukan kak gerau dah kurus ke...???


boleh kak gerau, apa salahnya...jgn lokek ilmu orang kata...nanti ada masa saya wat entry khas untuk resepi diet k...

bintangku berkata...

kalo x silap lar kan... nak buat bread crumb tu, cuma gunakan roti & bakar sampai keras... then leh blend. Cer try... tapi tak jadi ler warna kuning tu...