Selasa, 13 Oktober 2009

Masak ape ari ni????

Salam...

Semenjak mula bekerja di bulan tak puasa nih....mama dah mula sarung apron balik.....huhuhu...maklumlah sepanjang bulan puasa chef mama ni cuti masak bekal lunch untuk papa....so, hari ni papa request nak makan siakap tiga rasa...ikan siakap tu mama beli kat tesco mutiara, beratnyer lebih kurang 1kg...kira ok la tu kan...papa separuh, mama separuh..ari ni mama puasa so separuh ikan siakap tu mama simpan untuk berbuka nanti...sayur plak, papa nak makan ulam kacang botol jek ari ni..so tak banyak la keje mama..sempatla mama mandikan si tecit jannah sebelum gi antar ke umah uwan....

Nak kongsi resepi ngan korang..mana tau ada yang nak mencuba menu siakap tiga rasa balik keje nanti...makan ngan nasi panas n sambal belacan yang pedas itu...fuuuuhhhhhh....soodaapppp.....tapi sayang, mama tengah berdiet sekarang, jadi ratah ikan saje la berbuka nanti....




Siakap Tiga Rasa

bahan2
1 ekor ikan siakap (dilumur ngan kunyit n garam dan digoreng garing)
1 biji bawang holand (potong kiub)
3 ulas bawang putih di tumbuk ngan 10 biji cili padi
1 inci halia (di mayang nipis2)
2 batang serai (di mayang nipis2)
2 helai daun limau purut (di mayang nipis2)
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 biji tomato dipotong kiub
1 biji lada merah (dihiris nipis2)
nenas kiub dalam tin (ikut citarasa anda)
daun sadri (jika suke)
2 cawan air suam
gula n garam secukup rasa
minyak untuk menumis

cara2
tumis bawang besar, cili api n bawang putih sampai garing kemudian masukkan cili kisar, sos tiram, sos cili, sos tomato,halia dan serai..biarkan bahan2 garing kemudian masukkan air, gula, garam, tomato yang telah dipotong kiub, nenas dan daun limau purut dan biarkan kuah menjadi pekat. akhir sekali masukkan lada merah n daun saderi untuk hiasan. Siramkan kuah ke atas ikan siakap yang telah digoreng garing...

mudah bukan????



Tiada ulasan: