Rabu, 21 Oktober 2009

Resepi???


ehehehehe...

Entry ni khas buat Nieza....

Resepi Ketam Madu Berlada (Kotam Madu Berlado)

Bahan2
2 ekor ketam (belah 2, lumur ngan kunyit n garam pastu goreng agak2 masak)
1 labu bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu besar lada kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar madu
1/2 cawan air
sedikit asam jawa (optional..agak2 besar jari kelingking)
minyak zaitun untuk menumis
garam n perasa secukup rasa

Cara2
Mula2 tumis bawang merah n bawang putih. Pastu masukkan lada kisar..kacau sampai pecah minyak..masukkan semua jenis sos...masukkan air+asam jawa..pastu baru masukkan madu, garam secukup rasa. Tunggu kuah kering dan masukkan ketam yang telah digoreng. Gaul2 n angkat..Siap dihidang...



Try yer nieza, jgn tak torai...




3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

satu haiwan yang sangat membuang masa memakannya..
tapi sedap... kan..

Tanpa Nama berkata...

Alamak ketam paberet!!! bestnye bestnye!!!

Beattey berkata...

ibusinga : tol tu..tapi saya sanggup menghabiskan masa kerananya..

ijan : fav i juge,,,