Rabu, 29 April 2009

Fats Help Keep Your Salad Healthy

Berita gembira bagi penggemar salad seperti mana tajuk di atas...termasuklah aku..yelah, selama ni apa yang aku tahu dressing untuk salad seperti mayo, cheese, avokado n segala macam adik beradik yang menyedapkan salad ni perlu dikurangkan dan kalau boleh dijauhkan sama sekali untuk mengelakkan bertambahnya berat badan. Tapi menurut satu artikel ni, salad dressing ni sebenarnya perlu bagi badan kita untuk mendapatkan khasiat carotina di dalam salad. Cuba baca antara quote dibawah,


Carotenoids are a class of pigments found in vegetables. They make carrots orange, green peppers green and tomatoes red, and they also act as powerful antioxidants. These healthy compounds, however, are fat-soluble, meaning they need to be digested in the presence of fats in order to cross the intestinal wall and be absorbed into the body. That means that if you’re not eating some amount of fat with your salads, whether from the dressing, shredded cheeses, avocado, or other source, you won’t be able to benefit from the all the fat-soluble nutrients, carotenoids and antioxidants found in the vegetables.


Oleh itu, kita dibolehkan mengambil salad dressing ni, tapi dalam amount yang berpada-padalah...kalau banyak sangat, ia bukanlah satu hidangan yang sihat untuk anda,...Renung2kan dan selamat beramal....:)

Tiada ulasan: