Khamis, 30 April 2009

Terima kasih....

Ucapan terima kasih ni ku tujukan buat Haz yang sudi berkongsi dengan aku pasal BF, so sesiapa yang ada masalah macam aku..leh la baca n dapatkan solution...

noor beattey buang (4/30/2009 2:55:27 PM): ku ada give up sikit la..
hais2109 (4/30/2009 2:55:32 PM): knp,dear?
noor beattey buang (4/30/2009 2:55:35 PM): pasal pump
hais2109 (4/30/2009 2:55:42 PM): knp?

hais2109 (4/30/2009 2:55:50 PM): meh sharing caring
noor beattey buang (4/30/2009 2:55:52 PM): tadi ku pam...1/2 oz jek...
noor beattey buang (4/30/2009 2:55:57 PM): nape ek..
noor beattey buang (4/30/2009 2:56:06 PM): ke pump ku yang bengong..
noor beattey buang (4/30/2009 2:56:21 PM): nak beli pump baru hubby ku tak bagi..
noor beattey buang (4/30/2009 2:56:55 PM): rasa tak berkeyakinan..sedih..
hais2109 (4/30/2009 2:56:59 PM): mu pakai pump apa,dear?
hais2109 (4/30/2009 2:57:03 PM): n bb umur berapa?

hais2109 (4/30/2009 2:57:08 PM): biasanye sehari dapat berapa?
noor beattey buang (4/30/2009 2:57:16 PM): pump manual jek
hais2109 (4/30/2009 2:57:22 PM): brand apa?
noor beattey buang (4/30/2009 2:57:25 PM): 6 bulan dah..
noor beattey buang (4/30/2009 2:57:29 PM): brand pureen
noor beattey buang (4/30/2009 2:57:38 PM): biasa dapat 5 oz la..
hais2109 (4/30/2009 2:57:50 PM): then tetiba dapat 1/2 oz?
hais2109 (4/30/2009 2:57:53 PM): hari ni baru ka?
noor beattey buang (4/30/2009 2:58:19 PM): dah lama ku tak pump..
noor beattey buang (4/30/2009 2:58:28 PM): baru semalam mula..
noor beattey buang (4/30/2009 2:58:32 PM): semalam dapat 2 oz
noor beattey buang (4/30/2009 2:58:51 PM): sedih sgt nih..
hais2109 (4/30/2009 2:59:05 PM): berapa lama dah mu tak pam?
hais2109 (4/30/2009 2:59:21 PM): logik akal.. siang badan mu dah tau yg tidak akan ada stimulasi
noor beattey buang (4/30/2009 2:59:23 PM): ada la sebulan
hais2109 (4/30/2009 2:59:27 PM): sbb tu memula mu pam susu kurang
hais2109 (4/30/2009 2:59:44 PM): so.. mu kena start kerja keras sket n jgn sedih bcoz of taht quantity
noor beattey buang (4/30/2009 2:59:46 PM): pukul 3 pgi ku pam pun sama..dapat 0.5 oz jek
hais2109 (4/30/2009 3:00:00 PM): 3 oagi..anakmu ada minum tak b4 tuh?
noor beattey buang (4/30/2009 3:00:41 PM): takde..
noor beattey buang (4/30/2009 3:00:49 PM): sebab ku bagi susu botol dulu..
noor beattey buang (4/30/2009 3:01:02 PM): nieza pesan jangan bagi dulu..
hais2109 (4/30/2009 3:01:07 PM): ni kes lamaaaa tak susukan la ni
hais2109 (4/30/2009 3:01:15 PM): betul kata niza
hais2109 (4/30/2009 3:01:26 PM): sbb stimulasi yg paling berkesan adlaah dari baby
noor beattey buang (4/30/2009 3:01:29 PM): selalu ku mmg susukan..
hais2109 (4/30/2009 3:01:30 PM): pam mana pon akan kalah
noor beattey buang (4/30/2009 3:01:39 PM): tapi jarang pam///
noor beattey buang (4/30/2009 3:01:49 PM): ku selalu balik keje akan susukan dia...
noor beattey buang (4/30/2009 3:01:58 PM): malam no susu formula..
noor beattey buang (4/30/2009 3:02:14 PM): tapi disebabkan dia bangun serentak so ku nak pump dulu
noor beattey buang (4/30/2009 3:02:20 PM): baru bagi dia
hais2109 (4/30/2009 3:02:40 PM): owhh
hais2109 (4/30/2009 3:02:50 PM): mu boleh pam dulu
hais2109 (4/30/2009 3:02:56 PM): tapi jgn ksi bb susu formula
hais2109 (4/30/2009 3:03:00 PM): mu kasi dia direct
noor beattey buang (4/30/2009 3:03:14 PM): tapi waktu tu ku nak pam
hais2109 (4/30/2009 3:03:16 PM): atau buat tandem pumping
noor beattey buang (4/30/2009 3:03:34 PM): bile dia melalak..ku bagi juga breast sebelah lagi..
noor beattey buang (4/30/2009 3:03:40 PM): tetap sikit susuku kuar
hais2109 (4/30/2009 3:04:10 PM): biasanya.. kalo mu kasi dia.. abh dedua then dia tdur?
noor beattey buang (4/30/2009 3:04:10 PM): ku rasa mesti pam tu kot..
hais2109 (4/30/2009 3:04:23 PM): mu nak tak kalo ku pinjamkan mu manual avent
hais2109 (4/30/2009 3:04:42 PM): sbb manual pureen..mu takleh buat tandem pumping,kan?
noor beattey buang (4/30/2009 3:06:10 PM): malunyer..
noor beattey buang (4/30/2009 3:06:26 PM): tandem tu macam mana ek..
hais2109 (4/30/2009 3:06:57 PM): tandem = sebelah bb minum
hais2109 (4/30/2009 3:06:59 PM): sebelah lagi pam
noor beattey buang (4/30/2009 3:12:47 PM): nenen ni kempis sebenarnya..adakah tu tanda2 kurang susu..
hais2109 (4/30/2009 3:12:52 PM): tak
hais2109 (4/30/2009 3:12:56 PM): nenen ku pon kempis
noor beattey buang (4/30/2009 3:13:19 PM): ku malu la nak pinjam pam kat mu
hais2109 (4/30/2009 3:13:33 PM): ku kan pam tu ada.. lamaa dah tak ku pakai
hais2109 (4/30/2009 3:13:49 PM): ku mmg kasi if ada kawan2 ku yg bersalin guna
hais2109 (4/30/2009 3:14:02 PM): yg penting..anak2 mereka dapat yg terbaik
hais2109 (4/30/2009 3:14:12 PM): ku beli second hand
hais2109 (4/30/2009 3:14:18 PM): tapi org tu baru pakai sekejap jekk
hais2109 (4/30/2009 3:14:25 PM): ku saynag nak jual balik
hais2109 (4/30/2009 3:14:29 PM): biarla pam tu berbakti
hais2109 (4/30/2009 3:14:34 PM): kira cam amal jariah
hais2109 (4/30/2009 3:14:58 PM): kalo mu try n ok.. mu beli pam baru
hais2109 (4/30/2009 3:15:01 PM): heheh
hais2109 (4/30/2009 3:15:09 PM): yg penting..siang..mu kena stimulate balik susu
hais2109 (4/30/2009 3:15:14 PM): n yg penting..jgn stress
hais2109 (4/30/2009 3:15:37 PM): n mu tak relaks masa pam
hais2109 (4/30/2009 3:15:44 PM): sbb mu pressure diri mu untuk dapat susu byk
hais2109 (4/30/2009 3:16:31 PM): so..apa kata.. b4 mu pam..pekena mili suam segelas
hais2109 (4/30/2009 3:16:43 PM): b4 mu tdur mlm..mu ekena milo or horlick segelas
noor beattey buang (4/30/2009 3:16:57 PM): ooo..ok..
noor beattey buang (4/30/2009 3:17:02 PM): ku cuba malam ni..
noor beattey buang (4/30/2009 3:17:27 PM): ku nak pump lagi nih...
noor beattey buang (4/30/2009 3:17:31 PM): dah pukul 3
hais2109 (4/30/2009 3:47:32 PM): mu dah pernah peot?
noor beattey buang (4/30/2009 3:47:37 PM): lom lagi..
hais2109 (4/30/2009 3:47:57 PM): hari ni ke baru start susu merundum gila2 ni?
noor beattey buang (4/30/2009 3:48:11 PM): semalam baru ku sedar,,
noor beattey buang (4/30/2009 3:48:20 PM): pasal baru semalam ku mula mengepam..
noor beattey buang (4/30/2009 3:48:40 PM): sebulan yang lepas kalau ku pam banyak jugak la..
hais2109 (4/30/2009 3:49:43 PM): owhh
hais2109 (4/30/2009 3:49:44 PM): logik la
hais2109 (4/30/2009 3:49:50 PM): so mu takleh sedih or frust
hais2109 (4/30/2009 3:49:58 PM): mu kena buat intensive pumping
hais2109 (4/30/2009 3:50:03 PM): pam setiap 2 jam
hais2109 (4/30/2009 3:50:14 PM): ni kes body dah lupa dah yg dia perlu produce susu di siang hari
noor beattey buang (4/30/2009 3:51:01 PM): ooo..
noor beattey buang (4/30/2009 3:51:09 PM): setiap 2 jam sekali ek..
hais2109 (4/30/2009 3:51:22 PM): yup
hais2109 (4/30/2009 3:54:39 PM): mu minum horlick
hais2109 (4/30/2009 3:54:44 PM): lobak putih
hais2109 (4/30/2009 3:54:47 PM): air longan kering
hais2109 (4/30/2009 3:54:48 PM): halba
hais2109 (4/30/2009 3:54:53 PM): pucuk betik
hais2109 (4/30/2009 3:55:01 PM): __ ni yg ala2 menjadi untukku
hais2109 (4/30/2009 3:59:58 PM): pape pun.. berbalik pada rezki
hais2109 (4/30/2009 4:00:03 PM): ada org..sekali pam 14 oz
hais2109 (4/30/2009 4:01:40 PM): mu cari kat pasar
hais2109 (4/30/2009 4:03:31 PM): jantung pisang
hais2109 (4/30/2009 4:03:35 PM): ** sennag sket dapat
noor beattey buang (4/30/2009 4:03:42 PM): ye..ye betul tu..
noor beattey buang (4/30/2009 4:03:53 PM): jantung pisang tu rebus ke?
noor beattey buang (4/30/2009 4:03:59 PM): ataupu kena masak gulai..
hais2109 (4/30/2009 4:04:01 PM): ha'ah
hais2109 (4/30/2009 4:04:02 PM): rebus
hais2109 (4/30/2009 4:04:06 PM): tak kesah la
hais2109 (4/30/2009 4:04:13 PM): rebus paling senang
noor beattey buang (4/30/2009 4:06:27 PM): seronok sikit bile ku dah berkongsi dgn mu..
hais2109 (4/30/2009 4:06:37 PM): heheh
hais2109 (4/30/2009 4:06:41 PM): mu kena ingat
hais2109 (4/30/2009 4:06:44 PM): bf perlukan semangat
hais2109 (4/30/2009 4:06:47 PM): jgn stress
hais2109 (4/30/2009 4:07:03 PM): **sebelum tdur mu minum 2 gelas
hais2109 (4/30/2009 4:07:19 PM): then susukan si tecit tu sebelah dulu..kalo dia kenyang n tdur..mu bgn pam
noor beattey buang (4/30/2009 4:07:25 PM): semoga Allah memberikan mu sesuatu yang lebih baik
hais2109 (4/30/2009 4:07:26 PM): **ni slah satu taktik
noor beattey buang (4/30/2009 4:09:28 PM): ku faham..
hais2109 (4/30/2009 4:09:30 PM): tapi kalo minum sebelah dia duk ehh ehh lagik..mu kasi jek la yg mu simpan tu
hais2109 (4/30/2009 4:09:37 PM): sbbmmg dia punya,kan
hais2109 (4/30/2009 4:09:54 PM): mula2 sebelum tdur.. mu minum horlick 2 gelas
hais2109 (4/30/2009 4:09:57 PM): then mu tdo
hais2109 (4/30/2009 4:10:05 PM): kalo bb bangun nak susu..mu kasi sebelah jek dulu
hais2109 (4/30/2009 4:10:10 PM): sebelah g simpan untuk pam
hais2109 (4/30/2009 4:10:58 PM): so ..mu kena try n error
noor beattey buang (4/30/2009 4:11:07 PM): ye..ye..
noor beattey buang (4/30/2009 4:13:31 PM): balik ni ku akan buat,,
hais2109 (4/30/2009 4:13:48 PM): mu relaks,tau
hais2109 (4/30/2009 4:13:50 PM): jgn pressure
hais2109 (4/30/2009 4:13:58 PM): buat dgn senang hati..tak kesah la dapat byk mana
noor beattey buang (4/30/2009 4:21:07 PM): kalau ada ku sms kalau tak menganggu
hais2109 (4/30/2009 4:21:13 PM): lepas tu kita blajar tang power pumping lak
hais2109 (4/30/2009 4:21:22 PM): boleh
hais2109 (4/30/2009 4:21:23 PM): mu sms jek
hais2109 (4/30/2009 4:21:26 PM): ku rela jawab
hais2109 (4/30/2009 4:21:28 PM): untuk anakmu
hais2109 (4/30/2009 4:21:41 PM): eh.. masa cuti mu 100% susu ibu kan?
noor beattey buang (4/30/2009 4:21:42 PM): time kasi antie haz
noor beattey buang (4/30/2009 4:21:53 PM): cuti mmg ku bagi full
noor beattey buang (4/30/2009 4:22:00 PM): takde FM
hais2109 (4/30/2009 4:22:05 PM): means susu mu ada..
hais2109 (4/30/2009 4:22:09 PM): so no worries
hais2109 (4/30/2009 4:22:22 PM): tinggal lagi nak tahu apa yg leh bykkan susu mu n stimulasi pump
hais2109 (4/30/2009 4:22:25 PM): so jgn sedih2
noor beattey buang (4/30/2009 4:22:50 PM): ye..ku kena kuatkan semangat..
hais2109 (4/30/2009 4:23:27 PM): all the best ya dear
noor beattey buang (4/30/2009 4:23:32 PM): thanks..
hais2109 (4/30/2009 4:23:39 PM): my pleasure
noor beattey buang (4/30/2009 4:26:59 PM): bye haz,,,
hais2109 (4/30/2009 4:27:05 PM): tata

Semoga Allah membalas sesuatu yang lebih baik untukmu haz...

6 ulasan:

Aziera Yazid berkata...

Support exclusive breastfeeding!

Alhamdulillah, akak pun berjaya exclusive bf 2nd baby sampai umur dia 1thn 5 bulan. Skrg pun umur dia 2.5 yrs masih bf lagi.

beattey berkata...

wah..akak pun EBF jugak rupanya...tak sangka lak...bagusnya akak ni..saya plak masih mencari2 cara terbaik...

Nieza Ishak berkata...

chayukkkkkkkkkk chayukkk

kalo ada problem jangan segan-segan nak tanya. Aritue Nieza cuti .. beatty ada YM nieza yerk?

Good luck dear

beattey berkata...

Ada ym ngan nieza..pastu baru teringat yang nieza bercuti...tu la...tengah berusaha keras ni...terima kasih wat nieza jugak yang banyak berkonsi ngan kita...

HAB(JLNKLGLAMA) berkata...

best,semoga allah swt membalas jasa baik semua....amin

Tanpa Nama berkata...

If some one wants expert view regarding blogging after that i propose him/her to go to see
this blog, Keep up the nice job.

my weblog ... aminosäuren zum abnehmen